Webagron Haftalık Tarım Haberleri Bülteni: 12–18 Haziran 2023

Webagron
11 min readJun 22, 2023

Webagron Tarımsal İçerik Platformu’nda 12–18 Haziran 2023 tarihleri arasında yayınlanmış tarım haberleri bülteni

DESTEKLE KURDUĞU TESİSTE, GÜNLÜK 500 KİLOGRAM MANTAR ÜRETİYOR

Yozgat’ın Çandır ilçesinde devlet desteğiyle bin 200 metrekare alana kurulan tesiste, günlük yaklaşık 500 kilogram istiridye mantarı üretiliyor.

Çadırın kurulmasının ardından Çandır Belediyesi öncülüğünde “KOP’la İstiridye Mantarı Üretiyorum, Refaha Kavuşuyorum” projesi hazırlanarak ilçede İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle 112 kişiye mantar yetiştiriciliği kursu verildi.

Devlet desteğiyle kurulan tesise değindiğimiz “Destekle Kurduğu Tesiste, Günlük 500 Kilogram Mantar Üretiyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

SİGARA İZMARİTİ 700 DÖNÜMLÜK TARLAYI KÜLE ÇEVİRDİ

Diyarbakır’da yoldan geçen bir araçtan atılan sigara izmariti buğday tarlasında yangın çıkardı. 700 dönüm olduğu tahmin edilen tarla, dakikalar içinde kül oldu.

Yanan tarla içerisinde 80 dönümünün kendisine ait olduğunu dile getiren Faik Toy, yangının yoldan geçen bir araçtan sigara izmaritinin atılması sonucu çıktığını söyledi.

Sigara izmaritinden çıkan yangına değindiğimiz “Sigara İzmariti 700 Dönümlük Tarlayı Küle Çevirdi” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

DALBASTI KİRAZINDA HASADA 10 GÜN KALDI

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde meşhur dalbastı kirazının hasadına 10 gün kaldı. Üreticiler kayısıda sıkıntı yaşadı deprem, dolu ve don nedeniyle.

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımlardan birinin gerçekleştiği illerden biri olan Malatya’da kayısıda yaşanan dolu, don ve hastalıktan sonra üretici kirazlarının para etmesi ümidi ile hasadı bekliyor.

Dalbastı kirazının hasadına değindiğimiz “Dalbastı Kirazında Hasada 10 gün Kaldı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TARIMDA GENÇ NÜFUS AZALIYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Ülkemizde tarım nüfusu yaşlanıyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği kayıtlarına göre, Türkiye’deki erkek çiftçilerin yaş ortalaması 57,7, kadın çiftçilerin yaş ortalaması 60,1, kayıtlı toplam çiftçilerin yaş ortalaması ise 58,1.

Tarımdaki genç nüfusa değindiğimiz “Tarımda Genç Nüfus Azalıyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TRABZON’DA 85 MAHALLEDE ŞAP KARANTİNASI

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bir işletmede şap hastalığı görüldü. Tam 85 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı.

Hemen aşılama çalışması başlatıldı. Uzmanlar durumun kontrol altına alındığını, bir ay sonra karantinanın kaldırılacağını açıkladı.

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Kutlugün Mahallesi’nde bulunan hayvancılık işletmesindeki hayvanların hasta olduğu ihbarını alan Trabzon İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri işletmede incelemelerde bulundu.

Şap karantinasına değindiğimiz “Trabzon’da 85 Mahallede Şap Karantinası” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, KURBAN BAYRAMI İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gerekli tedbirleri alarak, bayramda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına çalışmalarını gerçekleştiriyor.

28 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Kurban Bayramı nedeniyle ülkedeki hayvan hareketlerinde önemli bir artış yaşanırken özellikle büyük şehirlere yüksek miktarda kurbanlık hayvan sevki sürüyor.

Kurban Bayramı tedbirlerine değindiğimiz “Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı İçin Tüm Tedbirleri Aldı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

ARPA REKOLTESİNDE YÜZDE 20 ARTIŞ BEKLENİYOR

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde arpa hasadı başladı. Çiftçiler gün boyu tarlada mesai harcarken, verimin geçen seneye göre yüzde 20 daha iyi olduğu bildirildi.

Hasat edilen tarlaları gezen Lapseki İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, çiftçilerin alın terinin karşılığını almaya başladığını ifade etti.

Arpa rekoltesindeki artışa değindiğimiz “Arpa Rekoltesinde Yüzde 20 Artış Bekleniyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

İSTANBUL’A KURBANLIK HAYVAN GİRİŞLERİ BAŞLADI

Megakent İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri başladı. Ekipler kentin farklı yerlerinde kontrol noktaları oluşturdu. Tırda bulunan hayvanların evrakları kontrol edildi, sağlıklarına bakıldı. Eksiksiz olanların geçişine izin verildi.

İstanbul genelinde Kurban Bayramı boyunca il ve 39 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimleri ile Acil Müdahale Ekipleri oluşturulmuş paydaş görev yapan Jandarma, Emniyet ve Belediye Zabıta ekipleri ile koordineli olarak çalışmalar yoğunlaştırıldı.

İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine değindiğimiz “İstanbul’a Kurbanlık Hayvan Girişleri Başladı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TRAKYA’DA 2 KAT VERİM ARTIŞI BEKLENİYOR

Türkiye’nin tahıl ambarlarından Trakya’da ekim döneminde kurak geçmesi sebebiyle gelişiminde sıkıntı yaşanan ekili alanlarda, mevsim yağışlarıyla rekoltenin geçen seneye göre artması bekleniyor.

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, kurak başlayan sezonda son yağışların ekili alanlarda verimliliği artırdığını ifade etti.

Trakya’da buğday rekoltesinin artışına değindiğimiz “Trakya’da 2 Kat Verim Artışı Bekleniyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

155 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK EKİLECEK

Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezi olan Balıkesir Gönen ve Manyas’ta 155 bin dekar alanda çeltik ekimleri başladı.

Manyas’ta ise 70 bin dekarlık tarlalarda 50 bin ton çeltik, 25 bin ton pirinç üretiliyor. Mayıs ve haziran aylarında ekimi yapılan çeltik daha sonra ilaçlama ve gübreleme işlemlerinden sonra yaklaşık 4 ay kadar su içerisinde bekleyecek ve eylül ayında harman edilecek.

Çeltik ekimlerinin başladığına değindiğimiz “155 Bin Dekar Alanda Çeltik Ekilecek” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KÜÇÜKBAŞLAR 10 BİN TL, BÜYÜKBAŞLAR 80 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Muş’ta binlerce büyük ve küçükbaş hayvan, Kurban Bayramı için batı illerine doğru yolla çıkarıldı. Küçükbaşlar 10 bin TL’den başlıyor, büyükbaşlarda ise 80 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar çıkıyor.

Büyük emekler vererek hayvanlarını kurban için hazırladıklarını ifade eden besicilerden Ahmet Taşçı ise; “Arabamızı getirdik. Kurbanlarımızı yükleyerek batı illerine götüreceğiz. 1 yıl boyunca hayvanlarımızı içeride besliyoruz. Büyük emekler vererek hayvanlarımızı bugünlere kavuşturduk Allah nasip ederse yerimize varıp satışlarımıza başlayacağız. 1 ton gelen bir dana ortalama 140 bin TL’den satılıyorken, 750 kilogram gelen bir dana ise 80 bin TL’den alıcı buluyor” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatlarına değindiğimiz “Küçükbaşlar 10 bin TL, Büyükbaşlar 80 Bin TL’den Başlıyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

400 ÇİFTÇİYE 4 BİN TAVUK DAĞITILDI

İzmir Seferihisar Belediyesi, çiftçilere ek gelir sağlamak amacıyla proje hazırladı. ”Köy Yumurtası Üretim” projesi kapsamında 400 aileye toplam 4 bin yumurta tavuğu dağıtıldı.

Tavuk dağıtımına katılan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin: “Her aileye 10’ar adet olmak üzere toplam 4 bin tavuk dağıttık. Tavuklardan elde edilecek yumurtalara da alım garantisi verdik. Çiftçilerimize ek gelir sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Seferihisar Belediyesi’nin “Köy Yumurtası Üretim” projesine değindiğimiz “400 Çiftçiye 4 Bin Tavuk Dağıtıldı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KARACABEY REYHANI, İTALYAN SOFRALARINI SÜSLÜYOR

Ülkemizde ‘tarım ve hayvancılığın başkenti’ olarak nitelendirilen Bursa Karacabey’de yeni ürünlerle beraber çeşitlilik artmaya devam ediyor.

Dünyaca ünlü tohum üreticilerinin de son yıllarda yoğun ilgisini gören Karacabey’de, bu kez de reyhan bitkisi ile ilgili üretim süreci başladı. Özellikle sos olarak da kullanılan reyhan bitkisi, İtalyanların makarnalarının fastfood mağazalarında yoğun olarak tercih ediliyor.

Karacabey’de yetiştirilen reyhanların İtalyan sofralarında yer aldığına değindiğimiz “Karacabey Reyhanı, İtalyan Sofralarını Süslüyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

NİSANDA SÜT ÜRETİMİ YÜZDE 3,5 AZALDI

Süt fiyatlarınının düşük oluşu ve inek kesimleri üretime de yansıdı. Nisan ayında toplanan inek sütü miktarı yüzde 3,5 azaldı ve 879 bin tona geriledi. Bir önceki ay bu rakam 911 bin tondu.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 Nisan ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verisini açıkladı. Bir önceki ay 911 bin 760 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı nisan ayında yüzde 3,5 azalarak 879 bin 602 ton oldu. Süt ürünleri arasında ise en sert düşüş tereyağında yaşandı.

İnek sütü miktarının azalmasına değindiğimiz “Nisanda Süt Üretimi Yüzde 3,5 Azaldı” haberimizi inceleyebilirsiniz.

HAYVAN SAHİPLERİ YAĞIŞLARDAN MEMNUN

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl haziran ayının ortalarına gelinmesine rağmen yağmurlu havaların devam etmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşanları sevindirdi.

Beyşehir’in sembolü olan, zirvesi 2 bin 998 metre yüksekliğe sahip Anamas Dağı’nın eteklerindeki yaylalar ve çayırlık alanlarda hayvanlarını otlatan besiciler, uzun süredir etkili olan yağışlı hava nedeniyle bu yıl otlakiyelerinde yetiştirdikleri hayvanları için yiyecek sıkıntısı çekmediklerini belirtirken, bölgede adeta Karadeniz havasının yaşandığını ifade etti.

Hayvancılıkla uğraşanları memnun eden yağışlara değindiğimiz “Hayvan Sahipleri Yağışlardan Memnun” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

İSLAHİYE’DE KİRAZ HASADI BAŞLADI

Gaziantep’te yaz sezonunun gelmesiyle İslahiye ilçesinde yılın ilk kiraz hasadı yapıldı. Yüksek rekolte beklenen “Napolyon” cinsi kirazın kilosu ise üreticiden 15 ile 30 TL arasında satılıyor.

Son hız kiraz toplamaya devam eden üreticiler köylerinde deprem dolayısıyla gerçekleştiremedikleri festivalin gelecek yıl düzenlenmesi için muhtarlarla görüşeceklerini belirten Emsettin Gök: “Üretim çok olduğu için burada bir festival yapılmasını istiyoruz. Bu konuyu muhtarla da görüşeceğiz. Deprem dolayısıyla bu sene olmayacak ama gelecek seneye kiraz festivali yaparak kiraz güzeli seçeceğiz” dedi.

Kiraz hasadına değindiğimiz “İslahiye’de Kiraz Hasadı Başladı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KURU KAYISIDA YÜZDE 50 REKOLTE KAYBI OLACAK

Dünya kuru kayısı başkenti Malatya’yı önce deprem vurdu. Daha yaralar sarılamadan dolu ve zirai don, en çok üreticiyi etkiledi. Kuru kayısıda bu yıl yüzde 50 rekolte kaybı bekleniyor.

8 milyon civarında kayısı ağacının bulunduğu kentte her yıl yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı ile 110 bin ton kuru kayısı elde ediliyor. Ancak bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle bu oranın ciddi oranda azalmasının beklendiği belirtildi.

Hastalık ve zirai dondan etkilenen kuru kayısı rekoltesine değindiğimiz “Kuru Kayısıda Yüzde 50 Rekolte Kaybı Olacak” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

ÖZEL ÖĞRENCİLERE SERADA TERAPİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çocukların toprağı tanımaları ve üretimi yerinde öğrenmesi amacıyla kurduğu seralar önemli bir boşluğu dolduruyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin Fatsa Özel Eğitim Meslek Okulu bahçesinde kurduğu seralarda ise özel öğrencilere terapi niteliğinde tarım eğitimi veriliyor. Burada eğitim alan çocuklarda toprakla zaman geçirerek ve üreterek mutlu olduklarını belirtiyor.

“Öğrenciler Toprakla Buluşuyor Projesi” çerçevesinde başlatılan bu çalışmayla seraya giren çocuklar ve gençler, Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisleri ve öğretmenleri eşliğinde hem sebze üretiyor, hem de seraların bakımlarını yapıyor.

Özel öğrencilere verilen tarım eğitimine değindiğimiz “Özel Öğrencilere Serada Terapi” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

SİVAS’TA KURBAN PAZARI AÇILMAYACAK

Kurban Bayramı’na az bir zaman kala Sivaslı besicilere üzücü bir haber geldi. Kentte hayvan pazarı açılmayacak, sebebi ise şap hastalığı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı açıklamada vatandaşların köy veya mahallelerde bulunan işletmelerden alım yapmaları istendi.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, şap hastalığı nedeniyle Sivas Kurban Pazarının bu yıl açılmayacağı bildirildi.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya değindiğimiz “Sivas’ta Kurban Pazarı Açılmayacak” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TARIM-ÜFE MAYISTA AYLIK BAZDA YÜZDE 2,14 ARTTI

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 2,14, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 50,79 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin Tarım-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, söz konusu endekste mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,14, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 20,24, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50,79 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 120,64 artış gerçekleşti.

Tarım-ÜFE’nin aylık bazda arttığına değindiğimiz “Tarım-ÜFE Mayısta Aylık Bazda Yüzde 2,14 Arttı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

BUĞDAY ÜRETİCİSİ ZAMANLA YARIŞIYOR

Havaların yağışlı gitmesi bazı ürünlerin hasadını da geciktirdi. Aydın’da buğday hasadı başladı ancak üretici adeta zamanla yarışıyor. TMO’dan randevu alma konusunda sıkıntı yaşayan üreticiler fiyatlardan memnun.

TMO’da bu sene uygulanan randevu sistemi ise üreticiler tarafından olumlu olarak karşılansa da yağışlar sebebiyle uzayan hasat sezonunda buğdayların daha fazla tarlada kalmadan ve kayıp yaşanmadan mahsullerin bir an önce toplanmasını isteyen üreticiler, randevuların ileri tarihlere sarkması sebebiyle ya hasadı bekleterek mahsul kaybı yaşayacaklarını ya da tüccarların verdiği düşük fiyattan ürünü satmak zorunda kalacaklarını belirtti.

Buğday hasadının geciktiğine değindiğimiz “Buğday Üreticisi Zamanla Yarışıyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

BARTIN’DA ŞAP HASTALIĞI ŞÜPHESİ

Sivas, Trabzon, Bursa İnegöl ve son olarak Bartın’ın Ulus ilçesi şap hastalığının görüldüğü son yer. İlçeye bağlı Buğurlar köyünde bir hayvanda hastalık görülmesi üzerine 3 km bölgede hayvan girişi hayvan çıkışı yasaklandı.

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Buğurlar köyündeki büyükbaş hayvan yetiştiricisinin ahırında yer alan büyükbaş hayvanda şap hastalığı şüphesi görülmesi üzerine 3 kilometre çapta koruma bölgesi oluşturulurken bölgedeki hayvan pazarları ikinci bir bildiriye kadar kapatıldı.

Bartın’da görülen şap hastalığına değindiğimiz “Bartın’da Şap Hastalığı Şüphesi” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KOZMETİK VE İLAÇ SANAYİSİNİN BİTKİLERİ EDİRNE’DE YETİŞTİRİLİYOR

Türkiye’de ve yurt dışında kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan 60 çeşit tıbbi, aromatik bitkinin üretiminin yapıldığı Edirne’de, ilerleyen dönemde kozmetik ve ilaç sanayilerine ham madde teminiyle birlikte; çiftçinin gelirinin artırılması ve Türkiye’nin uçucu yağ ithalatının azaltılması hedefleniyor.

Kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan 60 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Edirne Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri Bahçesi’nde üretimi devam ediyor.

Uçucu yağ ithalatının azaltılması hedeflendiğine değindiğimiz “Kozmetik ve İlaç Sanayisinin Bitkileri Edirne’de Yetiştiriliyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

MALATYA’NIN ‘ÇUKUROVASI’NDA HUBUBAT REKOLTESİ ARTTI

Malatya’nın ‘Çukurovası’ olarak bilinen Yazıhan ilçesinde bu yıl yağışların fazla olması bolluk ve bereketi de beraberinde getirdi. Rekoltede de ciddi bir yükselişin yaşandığı ilçede biçerdöverler yoğun mesai harcıyor.

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde de yağışların fazla olması ile bu yıl hububatta bolluk yaşanıyor. Düz ve geniş tarım alanlarına sahip ilçede, şu sıralar biçerdöverler aralıksız çalışarak hububat hasadını yapıyor.

Malatya’da hububat rekoltesinin arttığına değindiğimiz “Malatya’nın ‘Çukurovası’nda Hububat Rekoltesi Arttı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TMO, GÜNLÜK HUBUBAT ALIM KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR

Buğday hasadı başladı, ancak çiftçi ürününü açıklanan fiyatın altında satıyor ve TMO’dan randevu alma meselesi.

Fiyatlar konusuna ilişkin konuşan Güldal: “Devletin belirlemiş olduğu fiyatlar referans fiyatlardır. Yani bizim belirlemiş olduğumuz fiyatlar esas alınmalıdır. Onun altındaki fiyatları geçen de bahsettim biz kabul etmiyoruz. Kim ne derse desin üreticinin hakkı en az budur. Bu hakkını alması gerekmektedir” dedi.

TMO’nun günlük hububat alım kapasitesini arttırdığına değindiğimiz “TMO, Günlük Hububat Alım Kapasitesini Artırıyor” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATI BELLİ OLDU

Seçim süreci boyunca açıklanıp açıklanmayacağı merak edilen hububat alım fiyatları belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.

Buğday ve arpa üreticilerinin beklentilerine karşılık veren bir fiyat açıklandığına işaret eden Güldal: “Sayın Cumhurbaşkanımızın fiyatları açıklamasından bu yana sektör temsilcilerimiz ve üreticilerimizden olumlu geri dönüşler geldi. Gerçekten üreticilerimizi mutlu edecek bir fiyatlandırma oldu. 400 doların da üstüne çıktık. Bu da dünya fiyatlarının çok daha üzerinde bir fiyat demek oluyor” dedi.

Buğday fiyatları ve rekolte beklentisine değindiğimiz “Buğday ve Arpa Alım Fiyatı Belli Oldu” adlı dosya haberimizi inceleyebilirsiniz.

--

--

Webagron

Türkiye’de tarımsal üretime emek veren herkesin gelişimine yerel ve global ölçekteki tarım haberleri ile katkıda bulunan tarımsal içerik platformu.